Katutaidetta Bogotassa


On olemassa monia kaupunkeja, joissa saattaa osua näkemään hienon muraalin. Sitten on Bogota, jossa hienojen muraalien näkemiseltä ei vain voi välttyä. Tämä pätee erityisesti vanhaan siirtomaakautiseen kaupunginosaan la Candelariaan.

Upeiden seinämaalausten havainnointi alkoi Ms Tatilla jo taksimatkasta lentokentältä. 

Kaupunkiin saapuessaan Ms Tati kiitti onneaan, että oli älynnyt tilata itselleen taksin lentokentältä hotelliinsa. Hän ei luultavasti olisi löytänyt hotelliaan ilman taksinkuljettajaa.

Taksi pysähtyi Ms Tatin antaman osoitteen mukaan jyrkässä rinteessä olevalle pikkukadulle vanhassa kaupungissa. Talossa tai sen ovessa ei ollut minkäänlaista kylttiä.

- Tämäkö se on?

Ms Tati kyseli taksinkuljettajalta. Mies hyppäsi autostaan ja soitti varmaotteisesti ovikelloa.

- Mistä tiedät?

Ovelle ilmaantui iloisesti pajattava emäntä, joka toivotti vieraansa tervetulleeksi halauksin.

Sisäänkirjautumismuodollisuudet hoituivat, vaikka emäntä puhui yhtä vähän englantia kuin Ms Tati espanjaa. Huoneensa vapautumista odottavan ranskalaisen perheen lukioikäinen tytär pääsi ilokseen tulkkaamaan muutamassa kohdassa. Perhe oli jälkikasvustaan silmin nähden ylpeä.

Hotellista ei puuttunut väriä. Oranssia, tumman violettia, kirkkaan vihreää. Ms Tati tulisi tottumaan tähän värimaailmaan vielä kaupungilla liikkuessaankin. Hetken hän oli kuitenkin suorastaan häikäistynyt.

La Candelariassa liikkuessa värikkäitä taloja ja värikkäitä seinämaalauksia on joka puolella niin, että kaupunginosassa kävelee kuin taidenäyttelyssä. Ms Tati nautti tästä täysin siemauksin.

Oikeastaan kahdessakin mielessä täysin siemauksin. Hän rakasti näkemäänsä värien ja mielikuvituksen iloittelua. Ja ymmärsi sanoittakin maan vaihtelevaa eläimistöä ja alkuperäiskansoja kuvaavien muraalien yhteiskunnallisen merkityksen ja kannanoton. Mutta hän huomasi myös tarvitsevansa pysähdyksiä ja taukoja kävelemiseen.

Bogota sijaitsee vuoristossa yli 2600 metrin korkeudessa. Säätyyppi siellä on viileämpi ja sateisempi kuin muilla alueilla, joilla Ms Tati Kolumbiassa vieraili.

Ms Tati kuuli jo etukäteen, että joillekin ihmisille Bogotan korkeus riittää jo aiheuttamaan vuoristotaudin tyyppisiä oireita. Hän oli varautunut asiaan ottamalla mukaansa pahoinvointilääkkeitä ja ennaltaehkäisyksi suomalaisesta apteekista ostamansa akurannekkeen, jonka hihnassa oli pahoinvointia ehkäisevää akupistettä painava muovinystyrä. 

Pahoinvointia hän ei kokenutkaan, mutta hengittäminen muuttui liikkeellä ollessa hyvin työlääksi. Tuntui, ettei hengittäessään saanutkaan oikein ilmaa sisäänsä. Kadutkin menivät kaiken aikaa ylös ja alas. Siksi hän mieluusti pysähtyi välillä ja katseli kadunvarren maalauksia ihan rauhassa jonkin aikaa ennen kuin taas jatkoi eteenpäin.

Värikkyys ja mielikuvituksekkuus jatkuivat myös sisälle ravintoloihin ja kaupungin majapaikkoihin.

Illalla hän söi hyvän illallisen (kasvislasagnea ja paikallisen panimon olutta) paikassa, jonka seinät olivat kullanväriset ja esillä oleva vanhan tavaran määrä olisi riittänyt museoksi. 

Ms Tati oli lukenut, että kaupunkiin ovat seinämaalauksia tehneet monet kansainvälisesti tunnetut taiteilijat. Kolumbian omista katutaiteen tekijöistä tunnetuin on Carlos Trillerzis, jonka töistä etenkin vanhan alkuperäiskansaan kuuluvan naisen kasvoja esittävät kuvat ovat jo muuttuneet Bogotan katutaiteen ikonisiksi tunnuksiksi. 

Ms Tati olisi mieluusti voinut viettää vaikka viikon verran La Candelariassa kuljeskellen, katsellen ympäriinsä ja pysähtyen silloin tällöin kahvilaan maistelemaan hyvää kolumbialaista kahvia tai juomaan oluen.

- Kolumbialaista olutta? Kolumbialaista oluttako?

Kyseli myyjä hieman epäuskoisesti, kun hän pysähtyi hotellinsa lähellä olevaan leipomoon kuittaamaan lounaan voileivillä ja oluella ennen siestaa.

Kyllä vain. Vastoin myyjän käsitystä kolumbialainen olut maistui Ms Tatille oikein hyvin. Samalla kun hän mutusti voileipäänsä ja maisteli olutta hän saattoi katsella vastapäisen kahvilan seinässä olevaa muraalia, joka esitti muutamaa lintulajia Kolumbian varmaankin tuhansia erilaisia lintulajeja käsittävästä linnustosta.

























Kommentit