Ekohotelli Karibialla


Karibian rannikko on paikoin ylikansoitettua lomanviettopaikkaa. Sellainen olikin Ms Tatin ennakkokäsitys seudusta, ennen kuin hän ryhtyi tutustumaan asiaan vähän paremmin. Ms Tati ei nimittäin koskaan ole tuntenut oloaan erityisen mukavaksi rantalomakohteissa, ainakaan jollei niissä ole tarjolla muutakin kuin itsensä polttamisen mahdollisuus joukkorituaalina.

Tutkiessaan rannikon tietoja netistä hän kuitenkin huomasi, että Kolumbian pohjoisosassa on paljon säilynyttä luontoa ja luonnonsuojelualuetta. Vaikkei Ms Tati myöskään ole mikään rohkea ja tarmokas luonnossa vaeltaja, hänen sydämessään on heikko kohta luonnonläheiselle elämälle ja luonnon havainnoinnille - mieluummin kuitenkin suhteellisen miellyttävissä ja helpoissa olosuhteissa.

Kolumbia on Brasilian jälkeen maailman monimuotoisin maa eläimistöltään ja kasvistoltaan. Ms Tatin matkalla tämä tarkoitti käytännössä sitä, että luontoa riitti havainnoitavaksi ja ihmeteltäväksi tarvitsematta varustautua Amazonin viidakkoon tai tehdä kovinkaan raskaita ja pitkiä tutkimusmatkoja. Luonto Ms Tatille uusine lajeineen suorastaan tuli syliin sekä kahvinviljelysseudulla että Karibialla.

Ekohotelli, jonka Ms Tati oli löytänyt netistä ja varannut hyvissä ajoin, osoittautui ihan täydeksi kympiksi sekä upean, luonnonläheisen sijaintinsa että palvelunsa suhteen. Se oli myös luontoa säästämään ja kunnioittamaan opettavilta käytännön ratkaisuiltaan ekologisin hotelli, missä Ms Tati oli koskaan majoittunut.

Hotelli Finca la Jorará sijaitsee noin puolivälissä Tayronan luonnonsuojelualueen ja Palominon rantalomakaupungin välillä. Siihen kuuluu suuri, mäkisessä maastossa levittäytyvä puutarha ja oma ranta. Merenrannan lisäksi asukkailla on käytössään lähellä sijaitsevia luonnonaltaita, joissa voi uida vuorilta tulevassa vedessä. Ms Tatin vierailun aikaan luonnonaltaiden vesimäärät olivat hyvin pieniä, koska ei ollut satanut pitkään aikaan.

Alueen halki kulkee melko vilkasliikenteinen tie, jonka läheisyys ei kuitenkaan haitannut ainakaan Ms Tatia. Toinen alueen läpi kulkeva tie on alkuperäisintiaanien ikivanha, viidakossa kulkeva kulkureitti, joka on edelleen käytössä ja suojeltu. Intiaanit vaeltavat sitä pitkin muuleineen.

Hotelliin kuuluu useita eri puolille aluetta sijoitettuja rakennuksia. Niiden rakennusmateriaali on paikallista puuta ja rakennustapa noudattaa perinteistä puurakentamista. Hotellin vastaanottorakennuksen - tai oikeastaan majan - katon ovat tehneet taitavat intiaanirakentajat hallitsemallaan punontatekniikalla.

Hotellilla on paljon kontakteja alkuperäisväestöön, jota lähialueilla elää neljä eri heimoa. Hotellin tarjoamaan retkiohjelmistoon kuuluu vierailuja alkuperäiskansojen asumisalueilla sekä luontoretkiä. Alkuperäiskansat hallitsevat omia asuinalueitaan ja pitävät huolen siitä, että alueilla käy vain vähän ulkopuolisia vieraita. Jatkuva yhteistyösuhde hotellin kanssa on luottamuksen ja molemminpuolisen kunnioituksen osoitus ja jokainen vierailu sovitaan erikseen.

Hotelli toteuttaa hauskaa ekologian alkeiden "opetussuunnitelmaa" vierailleen siellä täällä olevilla kyltityksillä, joissa alueen alkuperäiskansan edustajat ohjeistavat, miten luontoon liittyvissä asioissa toimitaan. Säästä sähköä, pysyttele poluilla, älä ruoki eläimiä jne.

Sähkö tuotetaan kokonaan omilla aurinkopaneeleilla, joihin Karibian olosuhteissa kyllä energiaa syntyykin. Suihkuvesi tulee alueelta eikä sitä lämmitetä. Hedelmät ja suuri osa kasviksista tuotetaan omassa puutarhassa. Hedelmiä on vieraille jatkuvasti tarjolla otettaviksi ravintolan baaritiskillä. Ravintolan kaikki ruoka tehdään lähialueen luomuaineksista.

M
atkustamisessa on selvästi tiedetyt haittansa, joiden vuoksi Ms Tatikin vähentää matkustamistaan. On hyvä, että silloin kun matkustaa, ja etenkin kun matkustaa kauas, voi ainakin valita ympäristöä kunnioittavia vaihtoehtoja. Eivät ne sen kummemmin tietenkään pyhitä matkustamisen syntejä, mutta vähentävät kuitenkin konkreettisesti luonnon kuormittumista omalta osaltaan. 

Karibialta ekohotelleja löytyy runsaasti, kaikkialla vain ekologisuus ja luonnon kunnioittaminen eivät ole niin toimintaa läpäiseviä periaatteita kuin tässä pienessä, persoonallisessa hotellissa, joka jäi kajastelemaan Ms Tatin mieleen paratiisimaisena paikkana. 

























Kommentit