Vieraita Bogotasta


Lapset olivat varuillaan ja jännittyneitä. Niin oli myös Ms Tati ja muu suomalainen seuruekin, etenkin ne, jotka eivät osanneet espanjaa. Miten saada lapset viihtymään tilalla pari päivää ilman yhteistä kieltä?

Uima-allas oli kyllä suuri valtti, mutta eivät kai lapset siellä voisi koko aikaa viettää... 

He olivat iältään 5-15 -vuotiaita ja tulivat virkistäytymään kahvitilalle Bogotan pahamaineisimmalta slummialueelta, jossa suuri osa väestöstä käytti huumeita. Jo kymmenvuotiaista lähtien nykyisin, kertoivat työntekijät.

He käyttäytyivät paremmin kuin yksikään suomalainen lapsiryhmä olisi voinut käyttäytyä. Rauhallisesti ja kohteliaasti, isommat pienempiään auttaen. Varhaisen lähdön ja bussimatkan jälkeen he saivat vastapuristettua hedelmämehua ja välipalaa.

Muiden syödessä säätiön sosiaalityöntekijät ja ohjaajat valmistelivat pikavauhtia leikkiä varten tehtäviä. Ensimmäiseksi piirrettiin yhdessä kiitoskorttia suomalaisille kummeille. Suomalaiset vieraat saivat kukin oman lapsiryhmänsä ja olla yleisönä ja avustajina heidän työssään. 

Sitten siirryttiin tositoimiin eli joukkuekilpailuun. Jokaisessa joukkueessa oli tasaisesti eri-ikäisiä lapsia. Ensimmäiseksi piti keksiä joukkueelle nimi. 

- Mitä ehdotatte?

Ms Tati kysyi ryhmältään englanniksi.

Pienimmällä pojalla oli ehdotus:

- Tigres. Tigers!

Ms Tati ja muut hyväksyivät sen iloisesti hyväksi nimeksi. Vasta jälkeenpäin Ms Tati tajusi, että hänellä oli päässään Intian tiikerisafarilta hankittu hellehattu, jossa oli tiikerin kuva. Ehkä hänen oli ollut jossain määrin tarpeetonta kertoa ehdotuksen yhteydessä, että hänkin sattuu pitämään tiikereistä.

Kilpailutehtävät olivat vaikeita. Ne edellyttivät, että ryhmä oppi auttamaan ja rohkaisemaan toisiaan. He kuljettivat lasikuulia muoviputkiverkostossa, jota pitelivät käsissään, saamatta koskea putkien liitoskohtiin; palloja suussaan pitämässään lusikassa; suunnistivat ja etsivät vihjeitä maastosta, ja innostuivat ja hermoilivat kaikki. Kukaan ei moittinut toista huonosta suorituksesta. Kerran epäonnistunutta kannustettiin innokkaasti parempaan suoritukseen.

Ms Tatin helteessä punoittava ja hikoileva naama nauratti lapsia. Laita hattu päähäsi, he neuvoivat häntä, kun hän oli jossakin tilanteessa tempaissut hatun käteensä. Ms Tati tunnisti sanan 'sombrero' ja totteli. Lapset katselivat häntä säälien, mutta pienin poika ei pystynyt pidättelemään naurunpyrskähdyksiään.

Joukkuekilpailun jälkeen lapset pääsivät uimaan.

- Onko totta, että täällä on sellainen kuuma huone?

Pojat kyselivät seurueen espanjantaitoisilta. Uutinen altaan äärellä olevasta saunasta oli tavoittanut heidät jo etukäteen ja asia kiinnosti ja ihmetytti. 

Pojat olisivat halunneet, että Ms Tati olisi antanut parin kierroksen kroolausnäytteen heille, mutta Ms Tati ei ollut suostuvainen. Pian lapset kuitenkin meuhkasivat altaassa keskenään ja tilan suomalaiset vieraat saattoivat huokaista hetkisen varjossa.

Illalla istuttiin kaikki yhdessä leirinuotiolla ja paahdettiin vaahtokarkkeja. Lapset huolehtivat kohteliaasti, että suomalaiset varmasti saivat omat karkkinsa ja ne paahdettua. Loppuhuipentumana oli teini-ikäisten tyttöjen yhteinen tanssiohjelma, jota oli suunniteltu ja pitkään harjoiteltu suomalaisten kunniaksi. 

Yö lapsilla kului tilan retkeilymajatyyppisessä rakennuksessa ja teltoissa.

Seuraavana päivänä uitiin ja touhuttiin lisää. Lähdön hetkellä pyrki useammankin silmäkulma kostumaan. Oli vaikea luopua juuri löydetyistä ystävistä, ja lasten turvallisen aikuisen tarve oli suuri.

Halauksia ja suukkoja jaettiin. Monet lapset tulivat useampaan kertaan Ms Tatin suukotettaviksi. Heitä oli jonoksi asti.

- Sinun täytyy tulla uudelleen.

Yksi vanhimmista tytöistä sanoi Ms Tatille tulkin välityksellä.

- Ja silloin sinun on osattava espanjaa, jotta voimme puhua kunnolla. En ymmärrä sanaakaan siitä, mitä sanot!











Ms Tati ei ole vielä kertaakaan mainostanut mitään palveluja. Nyt seuraa kuitenkin mainos: Mikäli sekä itselle että muille hyvää tuottava elämysloma Kolumbian kahvinviljelyseudulla kiinnostaa, ota talteen Bogotassa tuloksekasta lapsi- ja nuorisotyötä tekevän kristillisen säätiön tiedot. He tarjoavat lapsille ja nuorille vaihtoehtoja. Ms Tatiltakin voi kysyä kokemuksista.

https://www.kotikatulapselle.com/11




Kommentit

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy, kerro omista kokemuksistasi ja ajatuksistasi!