Kahvia!


Kahvifarmilla majoittumisessa oli Ms Tatin mielestä kaiken muun ohessa se hyvä puoli, että siellä pääsi näkemään hiukan kaikkea sitä touhua, minkä tuloksena suomalaisten päivittäinen lempiherkku päätyy heidän mukeihinsa.

Vaikka Ms Tati oli ollut teenjuoja terveyssyistä jo yli kaksikymmentä vuotta, ei hän ollut unohtanut, mikä nautinto kupillinen hyvää, vahvaa kahvia voi olla. Kolumbiassa hän uudisti suhteensa kahviin ja totesi, että toisin kuin hän oli vuosia kuvitellut, hän kyllä pystyisi juomaan kahvia kupposen silloin tällöin ratkeamatta päivittäiseksi kahvinjuojaksi. Tämä havainto ilahdutti häntä kovasti. Hän tiesi sen lupaavan hänelle vielä monia mukavia hetkiä tulevaisuudessa.

Kahvipensaat kasvavat aurinkoisilla ja ravintorikkailla rinteillä. Kolumbian maaperä on ylipäätäänkin hyvin ravinteikasta ja viljavaa, kaikki kukoistaa siellä. Kahvipensaat tarvitsevat myös hiukan varjoa, ne eivät viihdy ihan jatkuvassa paahteessa. Siksi pensaiden väliin istutetaan banaanipuita. Kaupan päälle tila saa sitten herkulliset, makeat banaanit.

Tilanhoitaja Enrique esitteli vieraille kahvipensaita ja sadonkorjuuta. Koska viljelmillä saattoi oleskella käärmeitä, sinne mentiin kumisaappaat jalassa. Niin myös suomalaisryhmän tyylikkäät leidit liittivät asukokonaisuuteensa kunnon kumisaappaat, joita löytyi talon varastosta. Ms Tatin saappaat olivat molemmat vasemman jalan saappaita, mutta maalla ei kannata olla turhan tarkka.

Kahvin poiminta on yhä aina vain käsityötä. Kahvipensaan oksassa marjat kypsyvät eri aikaan ja ne on myös poimittava eri aikaan. Kun marja rikotaan, sen sisältä löytyvät ne kahvinpapuina tuntemamme pavunpuoliskot, kahvimarjan hedelmälihaa ei käytetä kahvin tekoon.

Osan ryhmästä suunnattua jo Karibialle Enrique saapui talolle ja ilmoitti, että hänellä oli näytettävää Ms Tatille ja hänen ystävälleen. He seurasivat Enriqueta hänen pienelle talolleen. Talon puutarhassa punaisia kahvipapuja täynnä oleva säkki tyhjennettiin eräänlaisen myllyn kitaan. Kammesta pyöritettäessä mylly sylki yhdestä päästä marjojen kuoria ja hedelmälihaa ja toisesta päästä kahvipapuja.

Apunaan Enriquella oli veljenpoikansa, ja he väänsivät kampea vuoroin samalla, kun yleisö ihasteli toiminnan tehokkuutta. Papujen kanssa yhtä aikaa myllyyn johdettiin myös hiukan vettä.

Seuraavaksi pavunpuolikkaat levitettiin pressulle auringon kuivattaviksi. Tämän jälkeen niistä vielä tarkottiin mahdolliset huonot pavut pois ja irrotettiin niiden pintaa peittävä kalvo, ja ne olivat valmiita paahdettaviksi kylän omassa paahtimossa.

Pressulle levittämisen jälkeisistä vaiheista Ms Tatilla ei tosin ole omakohtaista tietoa, koska hän oli siinä vaiheessa jo vuorostaan Karibialla. Eikä hän ole täysin varma, suoritetaanko papujen erottelu kahvimarjojen kuorista normaalisti kahvinpaahtimolla ja oliko sen näyttäminen heille vain havaintoesitys vaiko tilan normaalikäytäntöä.

Bogotan trendikahvilan kahvinmaistelutilaisuudessa käydessään Ms Tati sitten oppi keittäneensä koko ikänsä kahvin aivan väärin. Miten noloa!

Vaikka kahvi olisi laadultaan kuinka ensiluokkaista, sen pystyy pilaamaan väärällä valmistuksella. Ms Tati käänsi saamansa uuden opin omalle selkokielelleen: kahvinkeittimet ovat kahvin vihollisia. Kahvivesi ei saisi olla kiehuvaa eikä sitä kaadeta kaikkea samaan kohtaan suodatettavana olevaan kahviin. Suodattaminen pitäisi tehdä hitaasti käsin ja aloittaa suodatinpussin reunoilta edeten keskustaa kohti, jotta makua ja aromia saadaan kaikesta kahvista tasaisesti, ei vain yhdestä kohdasta.

Maistelussa heille myös esiteltiin, miltä keskimääräisen markettikahvin raaka-aines näyttää. Hyvästä kahvista sitä ei välttämättä erota niinkään itse kahvin laatu vaan kahvin puhdistustyön laatu. Edullinen markettikahvi sisältää melko paljon pilaantuneita papuja, jopa pieniä kiviä tai hyönteisiä, koska puhdistustyötä ei ole tehty kunnolla. Kalliimmassa kahvissa maksetaan siitä, että kahvi on puhdistettu huolellisesti.

Ms Tatin mieleen tuli yksi hänen kahvia rakastaneen ja kahvinkeittohetkistä juhlahetkiä tehneen mummonsa suosikkilausahduksista:

- En olisi tuotakaan tiennyt, jos olisin eilen kuollut.











Kommentit