Loch Nessillä

- Lohhh! Juokaa huonoa viskiä (ettekä muuten löydä sellaista Skotlannista!), jos kurkkuäänne tuottaa vaikeuksia. Yäghhh!


Eric opasti skotin kielen saloihin ajaessaan kohti Ylämaata ja Loch Nessiä.

12 tunnin matkalla Edinburghista Loch Nessille ja takaisin hänellä oli kosolti aikaa jakaa viisauttaan paimennettavilleen. Miehellä, joka oli aikaisemmin toiminut viskialalla, vankilapsykologina ja ammattisotilaana ja päätynyt eläkkeellä matkaoppaaksi, oli omanlaisensa näkökulma maahansa. Siinä korostuivat maan historian veriset tapahtumat, Maria Stuartin ihmeellinen kauneus ja älykkyys, maan kuuluminen kansalle ja ympäristön, koulutuksen ja hyvinvoinnin tärkeys.

Yleisö koostui valtaosin amerikkalaisista turisteista. He ihmettelivät skottien halua maksaa korkeita veroja saadakseen vapaan, syrjimättömän koulutuksen ja hyvinvointipalvelut. Ja eikö sellainen houkutellut maahan valtavan määrän maahanmuuttajiakin? Myöskään Mr suuren T:n epäonnistuneet golfkeskuskaupat Skotlannissa eivät naurattaneet amerikkalaisia, vaikka Ms Tatia tirskahduttivatkin.

Ms Tati oppi, että maata ei voi oikeasti omistaa skottilaisen näkemyksen mukaan, maa kuuluu kansalle. Skotlannilla ei ole koskaan ollut kuningatarta tai kuningasta juuri tästä syystä – skoteilla on kuningatar, mutta ei maalla.

Ms Tati nyökytteli, skotit vaikuttivat kaikin puolin järkeviltä ihmisiltä.
Hän koki kauhun hetkiä Ericin kuvaillessa yksityiskohtaisesti Glencoen verilöylyä jakobiittien nousun aikoina 1600-luvulla ja kuuden päivän ikäisenä kuningattareksi tulleen Maria Stuartin huono-onnista elämää.

He ohittivat Glencoen, jossa kuninkaan joukot tappoivat MacDonaldsin klaanin jäsenet heidän nukkuessaan, sen jälkeen, kun MacDonaldsit ensin olivat vieraanvaraisuudellaan pelastaneet heidän henkensä ankaran talven keskellä vuorilla.

He ohittivat myös Stirlingin taistelustaan kuuluisan sillan ja näkivät taistelulle omistetun Wallacen muistomerkin vuorella. Braveheart-elokuva ei Ericin mukaan ole kovinkaan luotettava kuvaus taistelusta. Ms Tati, joka kuuluu Mel Gibsonin jumalaisuuden ihailijoihin, oli pettynyt tästä tiedosta. Kuten siitäkin, että skottien mukaan Gibson kuvattiin elokuvassa shetlanninponin selässä (joskin pieni epäilys asiasta hänellä oli kyllä ollut mielessään Braveheartia katsoessaan). Raskauttavinta Braveheartin tarinan kannalta ei kuitenkaan ollut harvinaisen pitkänä miehenä tunnetun Wallacen roolin miehittäminen lyhyellä Gibsonilla vaan mm se historiallisesti väärä yksityiskohta, että Wallace ei ylipäätään ollut ratsumies vaan kuului jalkaväkeen.

Iloisempana kohteena he ohittivat myös komean Glenfinnan viaduktin, jonka kaikki muistavat Harry Potter -elokuvasta, jossa Hogwarts Express porhaltaa täyttä vauhtia tätä komeaa maasiltaa pitkin.

Välillä Eric pysäytti auton ja he kaikki vääntäytyivät ulos oikomaan koipiaan ja ihailemaan ja valokuvaamaan maisemia. Tai pitivät vessa- ja tankkaustaukoa. Ylämaan vesien ja ilman kuulaus ja maisemat eivät jättäneet ketään kylmäksi.

Kun kivetkin ovat täällä niin kauniita, amerikkalainen teini totesi kiivetessään takaisin bussiin kirkasvetisen järven rannalta.

Ms Tati teki tuttavuutta pienten, mutta kipeästi purevien paarmojen kanssa. Kolme puremaa yhdellä viiden minuutin pysähdyksellä. Ms Tatin paljaat sääret olivat ilmiselvästi kiinnostava kohde noille turistien metsästäjille, joita päätyi vielä heidän mukanaan sisälle bussiinkin.

He näkivät myös pieniä, hiljaisia kyliä mukavine kahviloineen ja kauppoineen.

Loch Nessin järvellä liikkuu turistipaatteja pitkin päivää. Laiva tekee tunnin pyörähdyksen järvellä ja palaa sitten laituriinsa ottamaan uuden lastin eri puolilta maailmaa tulevia ihastelijoita. Japanilaiset naiset jonottavat päivänvarjojensa kanssa, amerikkalaiset nuoret ja intialaiset perheet ottavat ahkerasti selfieitä hyödyntäessään jonotusaikaansa.

Vene tulee kuitenkin ajallaan ja kaikki mahtuvat mukaan. Ms Tati huomaa päätyneensä istumaan baaritiskin lähelle ja käyttää laivan lähtiessä tilaisuuden hyväkseen ostamalla skottioluen viilentämään kuuman päivän hetkiä.

Jälleen hän kuulee tarinaa, järven syvyydestä.

- Loch Ness on parhaita paikkoja maailmassa kadottaa jotain jäljettömiin. Tai joku.

Nuori miehistön jäsen selostaa innostuneena. Järven vesi on niin kylmää, että jos joku putoaisi laidan yli, hän selviäisi hengissä maksimissaan kaksi minuuttia, Ms Tati kuulee.

Järven varhaiset tutkimukset ovat kariutuneet siihen yksinkertaiseen asiaan, että järvessä on pilkkopimeää. Se on siis hyvä koti esihistorialliselle hirviölle, vaikkapa.

Huijauksiksi paljastuneita hirviöhavaintoja Loch Nessin Nessieksi ristitystä jättiolennosta löytyykin. Ericin bussimatkalla esittämä teoria hirviöstä on, että se on karppi. Vesistöstä on nimittäin löydetty 450-kiloinen karppi. Syvässä vedessä saattaa asustaa suuria otuksia. Muita väitettyjä havaintoja selittäviä teorioita on mm joutsenliskoteoria, jonka mukaan esihistoriallinen liskokanta olisi säilynyt järvessä.

Heille esitellään myös veneellä otettua tutkakuvaa: neljä kertaa Nessie on havaittu juuri tämän veneen tutkassa…

Niin tai näin. Ms Tati kurkistaa hyvin varovaisesti veneen laidan yli veteen. Hän näkee syvyyksissä suuren mustan varjon, paljon venettä suuremman. Hiukan epävarmasti hän vilkuttaa.













Kommentit