Ylenpalttinen Keukenhof


Keväisen hellepäivän sattuminen Keukenhofin tulppaanipuistossa käynnille oli enemmän kuin hyvä sattuma, puhumattakaan siitä, että puiston sipulikukkien loisto oli juuri parhaimmillaan Ms Tatin saapuessa.

Kaikki olivat parhaassa kukassaan: narsissit, tulppaanit, helmililjat, hyasintit, magnoliat ja muut keväisin kukkivat puut... Puistoon astuminen oli yhtä henkeäsalpaavaa kuin hienon ilotulituksen näkeminen. Värien ja muotojen ja niiden lukemattomien, odottamattomien yhdistelmien loisto kevään kirkkaassa valossa. Suuret vanhat puut kukassa ja niiden alla levittäytyvät värikylläiset kentät.

Tuhansien hyasinttien huumaava tuoksu täytti ilman. Tämä on parempaa kuin joulu, Ms Tati tuumasi mielessään. Linnut lauloivat kuten vain linnut pariutumisen ja kodinrakennuksen euforiassa keväisin. Ainakin se ihmisten korvaan kuulostaa riemastukselta, mutta emmehän me tiedä, vaikka ne huutaisivat toisilleen äärimmäisen stressin vallassa, pitkä muuttomatka takanaan ja uusi voimainkoettelemus edessä jälkikasvun kasvattamisessa.

Ms Tati kuvitteli olevansa hyvin valmistautunut tulppaanien ja muiden kevään sipulikukkien moninaisuuteen, mutta kaiken ylenpalttisuus löi hänet ällikällä. Tuon tuosta hänen piti pysähtyä ja ihmetellä voiko olla totta, että tuollainenkin tulppaani on olemassa, ja tuonvärinen hyasintti, noin musta kukinto ja noin suuri kirjopikarililja. 

Tulip Big Love painoi hellästi poskensa lajitoverinsa poskelle. Easter Moon -tulppaanit loistivat syötävän herkullisina kuin ryhmä voipalloja. 

Jos olisin istuttanut noita papukaijatulppaaneja siirtolapuutarhamökilleni, naapuri olisi varmaan kysynyt: "Mikä sinun tulppaanejasi vaivaa? Ei kai se vain ole mikään tarttuva kasvitauti?"

Kasvien ja värien hurman lisäksi Ms Tati alkoi havainnoida tämän kaiken vaikutusta ihmisiin. Kukin nautti tavallaan. Erimaalaiset toinen toistaan kauniimpiin kesämekkoihin sonnustautuneet nuoret naiset kukoistivat kilvan kukkakenttien kanssa, asettautuivat poseerausasentoihin yhä uusien kukkanäkymien viereen ja napsivat itsestään tai toisistaan kuvia. Rakastuneet miehet kuvasivat mielitiettyjään ja parit kuvauttivat itseään, vain löytääkseen hetken kuluttua vieläkin kuvauksellisemman poseerauspaikan.

Vähemmän narsistiset parit istuivat sylikkäin vanhojen puiden katveessa ja antoivat katseensa kiertää näkymissä ympärillään. Perheet söivät eväitä ja turistit - myös Ms Tati - jonottivat jäätelöä kojusta. Koirat nauttivat tavanomaisesta poikkeavasta ulkoilureitistään.

Intialainen mies kuvasi sariin pukeutunutta vaimoaan ja kahta pientä poikaansa kukkakenttien keskellä. Japanilaiset ilmaisivat arvostustaan suurella keskittyneisyydellä. Vanha mies työnsi vaimoaan pyörätuolissa, pysähtyi kukkivien pensaiden edessä ja kumartui naisen puoleen keskustellakseen. Naisella oli korvissaan punaiset kukkakorut ja hymy valaisi hänen kasvonsa.

Yhtäkkiä Ms Tati tunsi olonsa hieman yksinäiseksi. Hän kadehti naisia, joilla oli seurassaan mies, joka jakoi innostuksen tähän kaikkeen. Pientä kateuden tunnetta jatkui siihen saakka, että hänen puron yli johtavaa siltaa kävellessään keskustelunpätkä tarttui hänen korviinsa. Mies kysyi seurassaan olevalta naiselta:

- Oletko onnellinen nyt?

- Kyllä! Olen.

- Oletko jo nähnyt tarpeeksi?

Ms Tati jatkoi ihasteluaan ja vaelteluaan vielä tuntikausia.



































Kommentit