Ruusuista



Yksi Ms Tatin lempipaikkoja Helsingin kesässä on Meilahden ruusutarha ja arboretum. Ruusutarha on omistettu moninaisille vanhoille ja uusille pensasruusulajikkeille, ja pensasruusuista Ms Tati pitää kaikista ruusuista eniten.

Raitiovaunu jätti Ms Tatin tutulle pysäkille Meilahden allergiasairaalan viereen. Ms Tati ylitti kadun ja suuntasi puistoa kohti. Tuttu tie rauhoitti hänen mielensä havainnoimaan luontoa jo ensimmäisen sadan metrin jälkeen. Hän huomasi kukkivat virmajuuret; niitä olikin paljon, joten olisi vaatinut lähes ponnisteluja olla huomaamatta niitä. Tumman ja läpitunkemattoman kuusimetsän reunassa ne kuitenkin näyttivät nuorilta tytöiltä valkoisissa kesämekoissaan.

-  Valeriana.

Ms Tati sanoi huomaamattaan ääneen. Kasvilla, joka saa uneksimaan, on kaksi kaunista nimeä.

Jokin iloisen keltainen kasvi kukki tien laidalla vähän matkan päässä. Ms Tati etsi sen nimeä myöhemmin kotona kasvikirjastaan, mutta ei ihmeekseen löytänyt, vaikka kasvi vaikutti tuiki tavalliselta. Se muistutti vähän ukonpalkoa, mutta ei varmaankaan ollut se, lehdistään päätellen. Pitäisiköhän hankkia uusi kasvikirja lapsena ostetun tilalle, hän ajatteli.

Myöhemmin tienvieri muuttui aurinkoiseksi ojaksi, jossa valerianat saivat seurakseen virnoja, mesiangervoja ja osmankäämejä. Hän hengitti syvään päästessään puiston vehreyteen ja vanhojen puiden alle. Valkoiset varjoliljat olivat nupulla ja kurjenpolvet kukkivat suurten puiden katveessa.

Ruusutarha aukesi suloisena hänen eteensä. Siellä kuljeskeli ihmisiä pensaita tuijotellen ja haistellen tai penkeillä istuskellen. Joku istui pyörätuolissaan ja jutteli ystävänsä kanssa. Lapsi kiipesi puuhun ja huusi äitiä katsomaan. Tuoksu leijaili ilmassa joka kerta, kun käsi, jalka tai hameenhelma kosketti pensaita. Valoisa tuoksu, jota kaivataan talven pimeydessä ja synkkyydessä.

Ms Tatia tervehti ensimmäiseksi suurin keltaisin kukin hänen vanha tuttunsa Aicha, Muhammedin lempivaimon mukaan nimetty ruusu. Jälleen kerran Ms Tati mietti, mahtoivatko Aichan silmät aikoinaan olla keltaiset kuin kissalla. Hän nuuhkaisi huumaavaa tuoksua ja katseli pensaan kaikissa kirkkaan keltaisesta valkoiseen ulottuvalla väriskaalalla kukkivia kukkia eri vaiheissaan. Aichan katse oli avoimempi kuin minkään toisen ruusun.

Ms Tati kiersi kiirehtimättä tervehtimässä kaikki tuttunsa. Katseli eri puolilta, haistoi, väliin koskettikin varovasti, ja hänen kameransa räpsyi omaa tahtiaan, ilman että hän juurikaan mietti. Hän oli kuvannut näitä samoja ihmeellisiä olentoja monena vuonna, hänen vanha kameransakin oli jo tottunut heihin ja näihin jokavuotisiin iloisiin jälleennäkemisiin.

Belle de Crécy, Alain Blanchard, Tuscany, James Mason, Gloire de France ja muut arvokkaat ranskalaiset. Kotoisammat Toukoniitty, Sointu, Loiste, Lumo, Muhoksen Mimmi, Apteekkarinruusu, Iitin Tiltu, Valamonruusu… Kukinta oli juhannuksen tienoilla hienoimmillaan, joskin Juhannusruusu, Tornionlaaksonruusu ja moni muu juhannuksen kukkija oli tänä kesänä jo ennättänyt kukkia ihan alkukesästä. Heinäkuun kukkijoiden loisto sen sijaan oli parhaimmillaan.

Pensaiden välissä kävellessä satunnaisia keskustelunpätkiä kantautui hänen korviinsa.

-  Jotain valkoista sen täytyy olla, kun meillä on jo tumman- ja vaaleanpunaiset.

-  Onko tuo nyt Juhannusruusu? Missä se sitten on?

Hän katsahti ympärilleen. Monet pariskunnat olivat etsimässä sopivaa ruusua pihamaalleen. Varmasti myös monet yksin liikkuvat, mutta heidän ajatuksiaan Ms Tati ei voinut kuulla. Sitten oli Ms Tatin kaltaisia kävijöitä, jotka vain nauttivat.

Hän silmäili mietteissään metsän reunaa, joka suojasi ruusutarhan lämmintä mikroilmastoa. Sieltä erottui arboretumin puita, joista useimpien lajikkeita hän ei vieläkään tunnistanut. Hän muisti suunnan, jossa katsurat kasvavat sydämenmuotoisine, erityisen kauniisti oksiin asettuneine lehtineen, ja lähti astelemaan niitä kohti.


















English Summary: Rosegarden and arboretum in Meilahti, Helsinki

Meilahti's rosegarden is one of Ms Tati's favorite places in Helsinki's summer. She goes there greeting her old rose friends. The rosarium is dedicated to the bush roses both from Finland and abroad.

Kommentit