Arganöljyn tapaus


Marokon maaseudulla ajaessa saattaa törmätä uskomattomaan näkyyn. 

Ms Tati nousi autosta ja oikoi jalkojaan tuijottaen tien vieren näkymää epäuskoisena. Vuohet pysyivät puun oksilla hänen tuijotuksestaan huolimatta. Muutama muukin auto oli pysähtynyt tien penkalle tällä kohtaa. Ihmiset huudahtelivat ihastuneina. 

Kuljettaja katseli heidän lapsenomaista innostustaan tottuneesti, eikä näyttänyt tuntevan tarvetta selitellä näkyä millään tavoin. Syy vuohien puissakiipeilyinnostukseen selvisi myöhemmin arganöljyn valmistukseen ja myyntiin erikoistuneessa naisten osuuskunnassa. 

Heidän pysäköidessään rakennuksen eteen kaksi kielitaitoista ja markkinointihenkistä naista oli heitä vastaanottamassa. Toinen ryhmä ranskaa, toinen englantia puhuville. 

Rakennuksen sisäpihalla istui naisia uppoutuneina arganöljyn valmistuksen eri vaiheisiin. Öljy valmistetaan perinteisin, satoja, jollei tuhansiakin vuosia vanhoin menetelmin käsin. Ms Tati oli jo nähnyt valmistusvälineet vieraillessaan aikaisemmin berberikylässä. Kivisiä jauhinkaukaloita ja -kiviä, koreja eri vaiheissa oleville pähkinöille.

Sisääntulon vieressä istui muutamia naisia toivottamassa heidät tervetulleiksi. Heidän helmoissaan pyöri pienin kissanpentu, mitä Ms Tati oli vähään aikaan nähnyt. Sekin vastasi tervehdykseen.

He kuulivat, että arganpuita kasvaa vain hyvin pienellä alueella maailmassa. Periaatteessa vain osassa Marokkoa. Siirto ja kasvatus muualle on onnistunut ainoastaan jollekin kapealle alueelle USA:ssa, jossa ilmasto on hyvin samantapainen kuin Marokossa.

Arganpuiden ja vuohien välillä vallitsee erikoinen suhde. Vuohet rakastavat pähkinöiden ulointa kuorikerrosta niin paljon, että kiipeävät pähkinöiden vuoksi puihin. Pähkinöistä ne syövät vain tuon kuorikerroksen ja sylkäisevät itse pähkinän maahan. Vain vuohien tällä tavalla ennakkokäsittelemät pähkinät itävät ja lähtevät kasvamaan. Kukaan ei tiedä miksi.

Pähkinöistä valmistetaan kahdentyyppistä öljyä. Kosmetiikkakäyttöön tarkoitettu puristetaan jauhetuista pähkinöistä. Ruokaöljyksi aiotut pähkinät paahdetaan ennen niiden jauhamista ja öljyn puristamista, tästä ruokaöljy saa herkullisen makunsa.

Ms Tati oli etukäteen ajatellut ostaa kuuluisaa ja kallisarvoista öljyä kauneutensa hoitamiseen. Saatuaan dipata leipäpaloja arganöljyyn hän kuitenkin muutti nopeasti aikomuksensa ja osti pullollisen ruokaöljyä. Kosmetiikkaöljyä hän ei enää raaskinut ostaa. Hän ei ollut koskaan ostanut niin kallista ruokaöljyä. 

Tosin hän sai käynnillään kuulla, että öljyllä oli myös huomattavia terveysvaikutuksia mm kolesteroliin, erilaisiin kroonisiin ja äkillisiin tulehduksiin ym. Pähkinän tai parin päivittäisen syömisen oli hiljattain todettu normalisoivan diabetikoiden sokeriarvoja.

Silti Ms Tati ilahtui mennessään myöhemmin Marrakeshin soukeissa maustekauppaan, jossa hänelle esiteltiin myös kauneudenhoitoon tarkoitettua arganöljyä. 100% arganöljy, luki pakkauksessa. 

Hmm, Ms Tati mietti. Opas oli kyllä sanonut, että soukkien kauppiaat sekoittavat arganöljyyn oliiviöljyä.

Liekö tuo niin vaarallista, Ms Tati päätti. Onhan siinä silti sitä arganiakin, ja hinta vähän edullisempi. Hän osti siis mausteostostensa lisäksi pullollisen öljyä, hekumoiden mielessään pientä itsehemmotteluhetkeä, jonka pitäisi riadissaan voidellessaan ihonsa ihmeöljyllä. Ainakin jalkaterät tuntuivat kaipaavan kosteutusta sandaaleissaan.

Suihkussa käytyään hän tarttui kylpyhuoneen keramiikkatasolla odottavaan öljypulloon ja avasi sen korkin, odottaen tuntevansa oliiviöljyn tuoksua. Hän nuuhkaisi useampaan kertaankin. 

- Aika tuoksutonta oikeastaan, vaikka on tässä jokin ihan pieni tuoksunhäive, mikäs tämä nyt onkaan?

Hän hieroi öljyä iholleen ja istuutui tyytyväisenä sängynreunalle kuivattelemaan hiuksiaan. Hetken aikaa istuttuaan hän haistoi epäuskoisena käsivarttaan. Iholla lämmennyt öljy alkoi tuoksua ensin vienosti ja sitten ei enää niinkään vienosti kalasäilykkeelle.

- Mitä hemmm...

Hän syöksyi takaisin suihkuun, suihkutteli pitkään ja perusteellisesti ja lotrasi suihkusaippuan kanssa.

Seuraavana päivänä Ms Tatin saattoi tavata medinan kaduilla kävelemässä. 

Joukko ystävällisiä ja hymyileviä kujakatteja ja -koiria seurasi häntä pienen matkan päässä, osoittaen harvinaista uskollisuutta lyhytaikaiseksi vieraaksi tajuamaansa turistia kohtaan.








  






Kommentit