Sadan vihreän sävyn puutarhassa


Dublinin läheltä löytyy hyvin piiloutunut yksityispuutarha Corke Lodge

Omistaja oli heitä vastassa talonsa edessä. Ms Tati ei mitenkään olisi osannut kadulta käsin päätellä, että talon takaa löytyisi suuri puutarha. He pujahtivat aidan vierestä puiden siimeksessä olevalle polulle ja putkahtivat sitä pitkin varsin pian aukealle nurmikkoalueelle, jonka yhdellä reunalla maisemaan kasvanut talo näkyi.

He kuulivat kyllä, ettei se ihan niin mennyt, että talo olisi kasvanut ainakaan juuri tähän maisemaan, koska talo oli ollut olemassa jo 1800-luvun alkupuolelta ja puutarha kokenut parisataavuotisen historiansa aikana paljon muutoksia. Alkuperäinen puutarha oli monien omistajanvaihdosten johdosta jäänyt hoidotta ja päässyt rapistumaan. 

Talon asukkaat olivat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. Glamourin häivähdys ilmaantui alkuaan metsästysmajaksi rakennetun talon ylle, kun he kuulivat, että tunnetuin talossa asunut henkilö oli Katharine Hepburn, joka oli majoittunut taloon ollessaan alueella elokuvan teossa. 

He seisoivat puutarhan keskipisteeksi suunnitellun vanhan, vänkyräisen ja monirunkoisen korkkipuun vieressä. Puun monille mutkille kiertyneet karheat rungot lepäsivät osittain vaakatasossa ja lähes maassa. Tämä puu oli ollut tässä kauan ja varmastikaan maailmassa ei ollut toista samanlaista, Ms Tati ajatteli.

He seisoivat nurmikolla piirissä omistajan ympärillä ja kuuntelivat, kun hän kertoi talon ja puutarhan historiasta. Puutarhan muutos hoidetuksi ympäristöksi oli omistajan omaa aikaansaannosta. Hän oli kunnostanut puutarhaa vähitellen. Kaikki kukat, joita puutarhassa oli, olivat tulleet sinne omin päin, hän kertoi. Hän oli hankkinut ja istuttanut vain vihreitä kasveja.

Puutarha oli hänen mukaansa kauneimmillaan talvisin, jolloin puut pudottivat lehtensä ja niiden takaa paljastui vuoriston silhuetti.

Jostakin vehreyden keskeltä käveli silloin esiin vitivalkoinen kissa. Se vaikutti tottuneelta huomion keskipisteenä olemiseen. Maaginen ympyrä, jonka he muodostivat, kutsui kissaa keskipisteeseensä. Se vaelsi toisen luota toisen luo harkiten kenelle soisi minkäkin verran huomiota, kunnes Ms Tati nosti sen syliinsä. Kissa katsoi häntä tyynesti silmiin ja hän huomasi, että kissan toinen silmä oli sininen, toinen keltainen.

Kun he lähtivät kiertämään puutarhassa, kissa seurasi heitä tai kulki heidän edellään. Se jättäytyi jälkeen, mutta pyörsi esiin saniaisten takaa uudessa paikassa; sillä oli omat reittinsä ja se tuntui tietävän minne he olivat milloinkin menossa. 

Ms Tati katseli kissan viehkeää emännöintiä puutarhaansa esittelevän isännän rinnalla. 

- Se on naapurin, eikä voi sietää minua. 

Puutarhan omistajan äänensävy viestitti, että tunne oli molemminpuolinen.

Kissa ei näyttänyt piittaavan.  Se totesi Ms Tatille:

- Olen iloinen, että päätitte varta vasten tulla tervehtimään minua ja katselemaan puutarhaani. Ennen täällä kävi niin paljon vieraita!

Ms Tatia hymyilytti sisäänpäin, mutta kohteliaisuudesta isäntää kohtaan hän ei vastannut kissalle mitään. Hän kuvitteli mielessään noiden kahden yllättäviä kohtaamisia milloin missäkin puutarhan sopessa. Puutarhan, jota molemmat pitivät omanaan. 

Ehkä heidän välisensä riitasointu oli peräisin siitä, että puutarhan omistaja ei luultavasti ollut huomannut, että kissa oli kuuro. Tai ainakin lähes kuuro, ehkä se kuuli jotakin keltaisen silmänsä puolelta. Taivaansinisen silmän puoleinen korva taas oli virittynyt kuuntelemaan jotakin, mitä heistä kukaan ei pystynyt kuulemaan.

Ehkä kissa oli tullut jostakin sieltä salaperäisen, häikäisevän valon maisemasta, jonka Ms Tati oli nähnyt aukeavan puutarhan perällä, lehvien välissä piilevästä oviaukosta.

Ehkä kissa oli Katharine Hepburnin haamu, joka nautti tästä pienimuotoisesta julkisuuden valokeilasta ja ihailusta täysin siemauksin täällä lähes askeettista rauhaa ja muotojen moninaisuutta huokuvassa ympäristössä, jonne sekä kukkien että kissojen piti tulla omin lupinsa.

Ms Tati osoitti isännälle talon sisäänkäynnin lähistöllä ennenkin juuri Irlannissa näkemäänsä pensasta ja kehui sitä kauniiksi kellanoransseine marjoineen.

- Kasvit tuntuvat tietävän mitä haluan. Ne ilmaantuvat juuri sinne, missä niiden kuuluukin olla. Tämäkin on tullut tähän itsekseen.




















   






Kommentit