Fossiilina fossiilien joukossa



Käytyään Biddulph Grangessa Ms Tati olisi mieluusti nauttinut kupillisen teetä Mr Batemanin ja hänen vaimonsa seurassa, sillä Bateman vaikutti hänestä kovin kiinnostavalta persoonalta.

Ikävä kyllä Mr Bateman kuoli jo 1897. Sitä ennen hän asui ostamallaan maatilalla perheensä kanssa ja muutti sen Biddulph Grangen uskomattomaksi puutarhaksi, johon keräsi kasveja ympäri maailmaa usean kymmenen vuoden ajan. 

Tämä ei riittänyt luonnontieteistä kiinnostuneelle Batemanille. Hän halusi myös vakuuttaa aikalaisensa siitä, että silloiset luonnontieteen uudet löydökset lajien kehittymisestä eivät olleet ristiriidassa kristillisen luomiskertomuksen kanssa. Niinpä hän keräsi maailmalta myös upean kokoelman kasvi- ja eläinfossiileita.

Fossiileja varten hän rakennutti puutarhaansa rakennuksen, jonka pitkää käytävää kävellessään kävijät saattoivat hänen ideansa mukaan astella luomisen päivästä toiseen.

Fossiilit on ryhmitelty ryhmiiin seitsemän, tai siis oikeastaan kuuden, luomisen päivän mukaan. Fossiilien järjestys noudattaa samalla myös niiden evoluutioiän mukaista järjestystä. 

Käytävään astuessaan Ms Tati vaikuttui jo ystävällisistä museo-oppaista, jotka asuistaan päätellen olivat opastaneet fossiilimuseossa jo Mr Batemanin päivistä lähtien. Ms Tati ei voinut olla vastaamatta opasrouvan syvään hoviniiaukseen, vaikka pelkäsikin huonomman polvensa lukkiutuvan.

Ms Tati syventyi tutkimaan fossiilien kauneutta ja kauheutta. Saniaisia ja muita ilmeisestikin sekä veden että maan kasveja. Kaikista ei voinut olla varma, olivatko ne kasveja vai eläimiä. Kalat nyt ainakin olivat kaloja.

Hän säpsähti hiukan, kun eteenpäin kävellessään huomasi tuijottavansa kissankokoista siiraa. Tai mikä trilobiitti se olikaan. 

- Huh. Nuo ovat kyllä olleet pienempiä minun kompostissani.

Hän pysähtyi hetken ajaksi kuvittelemaan, miltä hänen mökkikompostinsa olisi näyttänyt ja kuulostanut, jos siellä olisivat puhtaanapitohommia hoitaneet tuon kokoiset siirat.

Fossiilikavalkadi päättyi valtaisan torahampaan jättämään tyhjään tilaan seinällä. Osa fossiileista oli näet siirretty muualle. Mutta näkyi siellä myös viisivarpaisen olennon käsi.

Mr Bateman, Ms Tati ajatteli nyökäten hyväksyvästi. Te olette sivistynyt mies.














Kommentit